Goed opgeladen? Houden zo!
Natuurlijk ben ik goed opgeladen.
Ik heb toch vakantie gehad?
Vakantie is een prachtig woord. In de verwachtingen willen we in ieder geval vrij zijn van verplichtingen.
Vakantie refereert aan het woord ‘vacare’ dat “vrij zijn” betekent.
Een tijd om los te laten en te doen waar je zin in hebt, zonder je aandacht te hoeven richten, zonder werk en zorg. Even de waan van de dag loslaten. Geen e-mails, appjes of andere berichten. Weer tijd voor iets nieuws, voor inspiratie, verbondenheid, rust en stilte. Heerlijk om het wat rustig aan te doen en de tijd ook eens te vergeten.
Voor mij is het ook een moment om eens stil te staan bij mezelf en mezelf de vraag te stellen wat voor mij vakantie is in relatie tot de waan van elke dag.
Betekent dat ook dat je na de vakantie weer goed opgeladen kunt beginnen?
Weer draaien op volle toeren.
Afgelopen weekend was het laatste weekend van mijn relatief rustige vakantieperiode. Vanaf de komende week is het weer draaien op volle toeren dus ik dacht: “Dit weekend pak ik nog eens flink uit”.
Vrijdag ben ik in de auto gestapt voor een familiebezoek. Samen gezellig buiten zitten tot in de late uurtjes en de dag erna kunstsnuiven in het Sonsbeekpark. Bijpraten, lekker eten en aansluitend mijn schoonzusje bezocht. Wel laat thuis en de dag erna een stiltewandeling voorbereid op verzoek van een klant voor zijn personeel. ‘s Middags tijd met mijn maatje doorgebracht en nog wat huishoudelijk gedoe dat nog lag te wachten.
Een hoofd vol adrenaline.
Toen ik die avond in bed lag voelde ik me onrustig en opgejaagd en kon de slaap niet vatten. 1000 gedachten schoten door mijn hoofd vol adrenaline. Was dit gewoon weer even wennen na een periode van relatieve rust? De leeftijd misschien? 😊 of gewoon teveel voor 3 dagen?
Het maakt niet uit maar het vakantiegevoel was wel verdwenen. Ik voelde mij totaal niet meer opgeladen.
Ik dacht: “Dat gaat me niet nog eens gebeuren. Daar ga ik een stokje voor steken."
Ik weet best wat ik moet doen om opgeladen te blijven. Ik vergeet alleen af en toe om het in de praktijk brengen.
Opladen en opgeladen blijven
Onze ´body battery” is gemaakt om te gebruiken en zowel mentale als fysieke belasting is goed – tot aan een bepaalde limiet. Gezond leven betekent niet dat je lichaamsbatterij de hele dag maximum gevuld hoort te zijn. Overdag zal deze sowieso verminderen.
Als je batterij goed is, is hij meestal opgeladen na een goede nachtrust. Gebruik die energie om eerste dagdagelijkse zaken gedaan te krijgen. Natuurlijk hebben we allemaal verschillende verantwoordelijkheden, jobs en interesses maar de meeste mensen zijn aan het einde van een dag toch gewoon moe. Ik heb zelf een gouden regel: Hard werken is ook hard ontspannen. Lukt dat een periode niet dan merk ik dit echt aan mijn veerkracht en energie.
10 tips om je energie op peil te houden
1. Ben flexibel in je verwachtingen.
Er is niks mis met hoge verwachtingen, maar verwachtingen die niet of niet meer haalbaar zijn leiden tot teleurstellingen. Deze kosten veel energie omdat het simpelweg je energieniveau naar beneden haalt. Het tijdig bijstellen van je verwachtingen maakt dat je weer even een stapje terug kunt doen en met gezonde energie weer door kunt gaan.
2. Reflecteer op jezelf.
Zelfreflectie is het naar jezelf kijken en je eigen handelen overdenken. Je houdt jezelf als het ware een spiegeltje voor. Dit figuurlijke spiegeltje heeft als doel om eens stil te staan bij jezelf en te kijken hoe het nu met je is. Als je druk bent en steeds in beweging, lukt dat bijna niet en kom je er vaak te laat achter, dat je een stapje langzamer had mogen lopen. Het is handig om hier een vast moment voor te kiezen. Een dagelijks moment van zelfreflectie.
3. Kies eens voor me-time
Een momentje voor jezelf, een mini vakantie of gewoon even er op uit. Plan een afspraak in je agenda alleen met jezelf. Je hoeft er geen bestemming aan te geven, maar dat mag natuurlijk wel als jij dit fijn vindt. Me-time is tijd die helemaal, voor de volle 100% voor jou is. Die je helemaal aan jezelf mag besteden. Die je mag invullen zoals jij dat wilt. Waar je aan niemand verantwoording over hoeft af te leggen.
4. Hard werken is hard ontspannen
Door hard te werken zonder de nodige hersteltijd verliezen we onze veerkracht en worden we gevoeliger voor ziektes. Met andere woorden: hard werken betekent ook ‘hard’ ontspannen. Dit betekent dat we niet alleen moeten gasgeven en stresshormonen aanmaken, maar vooral ook regelmatig moeten remmen zodat we kunnen ontspannen, genieten, even geen planning of deadline en mindfull bezig zijn. Gewoon even alles op UIT en van de ‘doe-modus’ naar de ‘zijn-modus’ gaan.
5. Realistisch plannen
Soms worden we gegrepen door enthousiasme en hebben we een goed voornemen, een super idee of een mooi project waar we onmiddellijk aan willen beginnen. Lekker de schouders eronder en gaan met die banaan. Na korte tijd blijkt dat je wordt ingehaald door andere zaken die ook moeten gebeuren. Je wordt er moedeloos van en er komt niet veel meer terecht van je oorspronkelijk plan. Met alle stress die daarbij komt kijken.
Maak een realistisch plan en overleg ook met je naasten voordat je aan de slag gaat.
6 Leef in het hier en nu.
Denken, plannen, handelen met de agenda als wegwijzer kennen we allemaal.
Ho! Zet even je gedachten stil. Stop met denken, en start met ervaren.
Geniet van die bloem langs de kant van de weg, het spelend kind of gewoon die collega die naar je glimlacht. Merk hoe leven in het nu je problemen vermindert en je leven op veel fronten leuker maakt.
Ik schil wel eens een appeltje als ik buiten zit, alleen maar aandacht voor het appeltje.
Heerlijk en vergeet niet te lachen.
7 Zeg ook eens nee
“Ja hoor geen probleem” zeggen we vaak en automatisch zonder ons te realiseren wat de impact is van dat korte antwoord. Meestal kost dit tijd, inspanning en gooit het je planning in de war. Goed bedoeld en vaak help je een ander ermee maar komt het jezelf wel uit?
8 Start de dag bewust en sluit de dag bewust af
De dag starten vanuit een duidelijke focus bepaalt voor een groot deel hoe je dag verloopt. Een dag-intentie is vaak al voldoende om richting te geven aan je gedachten.
Dit geldt ook voor het afsluiten van de dag. Loop in gedachten de dag nog eens door. Waar ben je dankbaar voor? Over morgen hoef je niet in te zitten, want je weet dat je gaat starten met de dag-intentie. Het maakt rustig en je bent klaar voor de nacht.
9 Koester je routines
Routines zijn vaste patronen waar je niet meer bij hoeft na te denken. Ze gaan vanzelf en kosten daardoor weinig energie. Het is een standaardvolgorde van hoe een deel van de dag verloopt. Routines geven je rust en structuur zodat je energie overhoud voor andere zaken.
10 Oordeel minder
Oordelen over anderen geeft negatieve energie. Het kost veel energie en je verkleint je wereld. Je creëert je eigen beperkingen en dat is een keus van jezelf. Het is een feit dat als je veel oordeelt, je er een keer achter komt, dat lang niet al jouw oordelen kloppen.
Contact met Perspectiefinzicht
Wil je hulp bij deze tips of is er een onderdeel waar je dieper op in wilt gaan?
Kijk dan eens op de website naar alle mogelijkheden om je zelf te versterken.