Ik zit niet lekker in mijn vel
Ik zit niet lekker in mijn vel – en ergens is dat goed nieuws
Soms voel je het meteen bij het opstaan. Een zwaarte die je niet goed kunt plaatsen. Je lijf voelt stroef, je hoofd vol. Alles kost moeite. Of misschien sluipt het er geleidelijk in, onopvallend maar hardnekkig. Je merkt dat je sneller geïrriteerd raakt, minder zin hebt in dingen waar je normaal van geniet, of dat je ’s avonds leeg op de bank ploft zonder écht te weten waarom.
"Ik zit niet lekker in mijn vel."
Een uitspraak die bijna iedereen herkent. En toch nemen we het vaak niet serieus. We geven het weer, het werk of de drukte de schuld ... en gaan door.
Want morgen is er weer een dag.
En wie heeft er tegenwoordig nou geen stress?
Ik krijg deze opmerking bijna dagelijks te horen in mijn praktijk als counselor en cliënten kijken me dan aan met ogen als “Nou? doe er wat aan!”.
"Geef me aandacht."
Toch is dat ongemakkelijke gevoel meer dan zomaar een fase. Het is een signaal. Een zachte klop op de deur: “Hallo? Er is iets wat gezien wil worden.”
Wat zegt dit gevoel eigenlijk?
Niet lekker in je vel zitten is zelden één duidelijk probleem. Het is vaak een optelsom van dingen die uit balans zijn geraakt. Soms zit het in je werk, soms in je relaties, je gezondheid of in een knagend verlangen dat al een tijd geen ruimte heeft gekregen. Maar zolang je niet onderzoekt waar het wringt, blijf je met een vaag ongemak rondlopen.
We zijn geneigd om het snel te willen fixen. Wat meer rust nemen, een dagje vrij, iets leuks doen.
En dat helpt – tijdelijk. Maar het gevoel komt vaak terug, omdat de oorzaak dieper ligt.
Iets in jou vraagt om aandacht, helderheid, richting, duidelijkheid in de wir-war van gevoelens en emoties.
Jouw LevensLandschap: zicht op wat speelt
Juist op zulke momenten is het de moeite waard om wat gerichter en dieper te onderzoeken waar de schoen wringt. Om, al dan niet met hulp, een aantal levensgebieden wat gerichter aandacht te geven. Hier kan het LevensLandschap uitkomst bieden. Dit visuele hulpmiddel brengt negen belangrijke levensgebieden in kaart:
- Werk
- Financiën
- Wonen
- Liefde
- Contacten
- Ontspanning
- Groei
- Gezondheid
- Zingeving
Door elk gebied afzonderlijk te bekijken, krijg je overzicht en inzicht in je gevoel van onvrede. Alle onderdelen hebben met elkaar te maken en beïnvloeden elkaar. Zo ontstaat er overzicht. Je ontdekt wat goed gaat én waar het schuurt. Vaak ligt de bron van dat “niet lekker voelen” ergens waar je het niet verwacht.
Een client zei eens:
“Ik dacht dat het mijn werk was. Maar toen ik het LevensLandschap invulde, zag ik dat ik vooral geen ruimte meer had voor ontspanning. Alles stond in dienst van moeten.”
Door het landschap van je leven letterlijk voor je te zien, krijg je woorden voor wat eerst nog een mistig gevoel was. En dat maakt beweging mogelijk.
Een uitnodiging tot reflectie en zelfzorg
Niet lekker in je vel zitten is vervelend, maar het is óók waardevol. Het vertelt je dat er iets schuurt – en dus iets te ontdekken valt. Misschien is dit het moment om niet langer door te denderen, maar om jezelf even serieus te nemen.
Vraag jezelf eens af:
Wat probeert dit gevoel mij te vertellen?
Welk gebied in mijn leven vraagt om aandacht, rust of verandering?
Je hoeft het niet allemaal meteen op te lossen. Inzicht is de eerste stap. En als je daar hulp bij kunt gebruiken, is het LevensLandschap een laagdrempelige en krachtige tool om mee te beginnen.
Wil je aan de slag met jouw LevensLandschap?
Ik begeleid mensen graag in het maken en interpreteren van hun eigen landschap.
Het levert niet alleen overzicht op, maar ook rust, richting en regie.
Download de gratis invulsheet of plan een coaching sessie waarin we jouw landschap samen in kaart brengen.
Zo krijg je snel zicht op wat jou weer in beweging brengt.
"Een gevoel is geen storing. Het is een richtingaanwijzer."
De komende tijd ga ik aandacht besteden aan alle onderdelen van het levenslandschap.
Aan de hand van de 9 thema’s geef ik je informatie en reik ik je vragen aan
waardoor je voor jezelf ieder onderdeel kunt waarderen.