Me-time en more
Heb jij wel me-time?
“Na mijn welverdiende 2 weken vrij, had ik het gevoel dat ik beter door had kunnen werken”.
Dit was de reactie van een jonge huisarts die na een korte break gestrests en alles behalve ontspannen weer aan het werk is gegaan. Wat is hier misgegaan? Wat had anders gekund?
Een “feest” van herkenning voor ons beiden in dit coaching gesprek. Je probeert nog alles af te krijgen, want je wilt blanco en zonder achterstand eindelijk gaan doen waar je al zolang naar hebt verlangt.
Je hebt zeeën van tijd in je beleving. Jippie, lekker aan de slag met het fotoalbum van de laatste vakantie. Eindelijk quality-time met je beste vriendinnen. Het huis eens extra goed poetsen, want je hebt er nu wel de tijd voor. Lekker een dag naar de sauna en het belangrijkste misschien wel: uitslapen en niks doen.
Maar uhhhh, de tijd vliegt als je vrij bent. Al gauw blijkt dat je meer plannen hebt gemaakt in je hoofd dan de tijd die je werkelijk ter beschikking hebt. Het uitslapen beviel erg goed en de afspraak met je vriendin duurde veel langer dan je gedacht had. Bij het opruimen van je huis kwam je weer van alles tegen.
Halverwege raakte je gestrests van alles wat je nog wilde doen, want dat had je jezelf toch voorgenomen?!
En dan komt die verborgen overtuiging om de hoek kijken, zelfs voor je vrije tijd: ”Afspraak is afspraak”. Je wilt jezelf niet teleurstellen, dus dan voer je de druk maar een beetje op. En precies daar gaat het fout. Het lekkere gevoel van flow en ontspanning maakt plaats voor leefdruk en actie en het gevoel van vrijheid is verdwenen. In plaats van lekker doen waar je zin in had ben je in je vrije dagen je vinklijst aan het afwerken.
Wat is me-time?
Vrij vertaald betekent me-time ‘tijd voor jezelf’.
Het is jaren geleden dat ik een afspraak met iemand wilde maken op een woensdagavond, maar de reactie was: “Sorry, dan kan ik niet, dan heb ik al een afspraak met mezelf”.
Ik vond dat toen echt een beetje raar, maar nu vind ik dat zo wijs en verstandig. Tegenwoordig kunnen we 24 uur per dag onmiddellijk reageren en bijna alles doen wat mogelijk is. Daardoor wordt me-time essentiëler is dan ooit.
Zet jezelf af en toe gewoon op “Uit”.
Me-time is tijd die voor de volle 100% voor jou is. Die je helemaal aan jezelf mag besteden en mag invullen zoals jij dat wilt. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen dus ook niet aan jezelf.
Me-time is noodzakelijk, net als gezond eten, voldoende beweging en nachtrust. In de moderne jungle van het leven sta je, als je niet uitkijkt, de hele dag op “Aan”.
Me-time is een keuze
Gun jezelf die me-time en maak er tijd voor, ook al is je schema nog zo vol. Kies er zelf voor om een keertje niets te doen of even lekker te gaan lezen, hardlopen, schilderen wat JIJ wilt.
Me-time is een belangrijk onderdeel van een leven met verplichtingen; het is de tegenhanger van VOL, VEEL, SNEL. Me-time hoeft niet lang te duren. Een momentje of een uurtje iets anders doen is al genoeg.
Maar vooral: Geniet er van! Je kunt jezelf gek maken met een overvol weekend met allerlei afspraken van mensen die je echt een keertje moet zien. Maar moet dat echt elk weekend?
Plan een weekend voor jezelf. Ga lekker shoppen terwijl iemand anders voor de kinderen zorgt. Gun jezelf dat ene vaste moment in de week. Dat is dan jouw Me-time moment: Ga in bad, sporten, bijkletsen, in bed liggen lezen of een film kijken.
Ik ga zelf schilderen op een vaste avond in de week. Dat lukt niet altijd maar ik probeer deze wel te beschermen. Neem je Me-time voor de broodnodige balans!
Realistisch plannen
Veel mensen zijn opportunistische en intuïtieve planners.
Met een natte vinger in de lucht maakt iemand een schatting van hoelang iets wel ongeveer zal duren.
“Oh dat doe ik wel even”. Let eens op hoe misleidend “even” is.
Hoelang duurt even en wanneer ga je dit doen?. “Och ik rij wel even langs, ik ben toch in de buurt”. Meestal ben je vergeten dat je de auto moet parkeren, of volgt er spontaan een goed gesprek. Gek genoeg plannen we op ons werk meestal wel realistisch maar privé is dit vaak niet het geval.
Ik heb ooit een onderzoek gedaan naar alles wat ik wilde doen in een week. Ik heb die zaken opgeschreven met een tijd erachter. Het waren de regelmatige verplichtingen zoals werk, studie, huishouden, persoonlijke verzorging, slapen etc., maar ook de vrije keuze momenten zoals schilderen, uit eten, museum bezoek, vrienden, etc. De uitkomst was verbluffend, ik kwam 8 uur op een dag te kort. Het spanningsveld tussen willen en kunnen geeft onbewust en bewust druk. Het veroorzaakt onrust en je hebt het gevoel nooit klaar te zijn.
Hier enkele tips:
- Verzamel alles wat je wil en moet doen op een lijst.
- Koppel aan iedere taak een realistische tijd.
- Kijk naar de lijst wat je zelf moet doen of wat iemand anders kan doen of wat je mag weglaten.
- “Moet ik dit zelf doen?” Leg maar eens op ieder woord het accent. Dat helpt met kiezen.
Moet ?
ik ?
dit ?
zelf ?
doen ? - Plan wat je zelf moet doen in je agenda inclusief “Me-time”.
- Waak voor uitstellen en vooruitschuiven !!
Nieuwe voornemens
Je kunt ieder moment besluiten om het anders te gaan doen. Maak nu een start:
- Waar wil je meer van?
- Waar wil je minder van?
- Waar heb je hulp bij nodig?
- Wat kun je zelf al doen?
- Hoe ziet je nieuwe leven eruit als je gaat veranderen?
- Waar ga je afscheid van nemen?
Heeft deze nieuwsbrief iets bijgedragen, of heb je behoefte aan andere onderwerpen die jou helpen je levenslandschap in balans te houden?
Op onze website staat een leuke zelftest om te kijken hoe jouw LevensLandschap er uit ziet.
Klik hier voor jouw LevensLandschap
Laat het me weten. 😊