Ben je nog tevreden met je loopbaan?

Ervaringen

Wekelijks spreek ik mensen die worstelen met hun loopbaan. Dit zijn enkele van hun reacties:

“Een eigen bedrijf is mijn lust en mijn leven, maar ik heb nauwelijks meer tijd voor mezelf”

“Ik was best tevreden met mijn baan, maar mijn nieuwe manager heeft totaal andere ideeën dan ik, waardoor mijn plezier in het werk volledig is verdwenen.”

“Nu ons eerste kindje geboren is wil ik niet zoveel meer reizen voor het werk en wil ik meer flexibel om kunnen gaan met mijn werktijden.”

“Ik ben automatisch in dit werk gerold, maar eigenlijk is dit totaal niet mijn ideale loopbaan.”

Je kunt geluk hebben en levenslang iets doen wat je erg leuk vindt en waar je gelukkig mee bent.
Voor de meeste mensen geldt dit echter niet en voor iedereen is de situatie weer anders.

  • Je hebt een valse start gemaakt: eerst een opleiding in de verkeerde richting en van daaruit een baan die niet echt bij je past.
  • Je hebt enorm leuk werk, maar fysiek zo zwaar dat je dat na je 35ste niet meer kunt doen: tijd dus om je nu al voor te bereiden op een loopbaanwending.
  • Je omstandigheden veranderen en je kunt het werk niet meer doen dat je tot nu toe deed.
  • Je hebt het gevoel dat je helemaal vastgelopen bent in je baan, maar hoe nu verder?
  • Je bent gegroeid als persoon en in je werk en bent toe aan nieuwe verantwoordelijkheden, maar je huidige werkgever wil je die kans niet geven.
  • Je begint op leeftijd te raken en je wilt de dingen graag wat rustiger gaan doen.

Allemaal redenen om eens goed naar jezelf en je loopbaan te kijken. Onderzoek de echte reden van je onvrede en kijk vooral naar de nieuwe kansen en mogelijkheden die echt bij je passen.

Bij jouw mogelijkheden, jouw dromen, jouw talenten.

Jouw Talent

Ieder mens is geboren met specifieke talenten. Vaak zie je bepaalde natuurlijke vaardigheden al op jonge leeftijd. Voorbeelden hiervan zijn daadkrachtig optreden, sociaal vaardig, initiatief nemen,  hulpvaardig, alleen iets kunnen oplossen of liever samen met anderen. De een heeft een voorkeur voor techniek en de ander heeft meer met taal of werkt liever beeldend. 

Dit heeft allemaal te maken met je persoonlijkheid, je breinvoorkeuren, maar zeker ook met de kansen die je krijgt in de omgeving om je natuurlijke vaardigheden en talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Reflectie: Let maar eens op waar kinderen naar kijken in een speelgoed winkel. Waar speelde jij zelf vroeger mee? Waar werd je blij van? Speelde je liever alleen of met anderen? Buiten of binnen?

De invloed van je omgeving 

Ook de invloed van je omgeving en het land waar je bent opgegroeid hebben effect op je vaardigheden en de ontwikkeling van je talenten. Het maakt echt wel verschil of je opgegroeid bent in bijvoorbeeld het Atlasgebergte of in het centrum van de stad New York, elk met zijn voor- en nadelen.

In de meeste gevallen kiezen mensen na hun lagere schoolperiode, op basis van hun intelligentie en andere voorkeuren voor het voortgezet onderwijs. Soms gaan mensen daarna meteen werken, anderen kiezen voor aanvullend beroeps onderwijs. Deze studie legt de basis voor een toekomstig beroep.

Reflectie: Hoe is jouw loopbaan van start gegaan? Heb jij zicht op je talenten? Heb jij kansen gehad om je talenten en vaardigheden te ontwikkelen? Heb jij een passende keuze kunnen maken voor een opleiding die bij je past? Of waren er omstandigheden waardoor jou kansen zijn ontnomen?

Jouw passie

Als je weet wie je bent, waar je goed in bent en onder welke omstandigheden jij het liefste werkt, wat is dan wat je drijft en waar je warm voor loopt? De meeste mensen denken hier niet zo vaak over na en als je geluk hebt, zit dit al verweven in wat je doet. 

Werken en leven met passie is als magie: het geeft je werk en leven kleur. Het tovert een glimlach op je gezicht.  Het is de onzichtbare kracht die je vleugels geeft.

Reflectie: Weet jij wat jouw passie is? Wat maakt jou gelukkig? Waar wordt jij blij van? Is dit het resultaat van een bepaalde opdracht? Of een tevreden klant of misschien het geld dat je verdient?

Loopbaandipje?

Zelf wanneer alles op rolletjes is gelopen kun je op een punt terecht komen dat je niet meer gelukkig bent met wat je doet. Je gaat met tegenzin naar je werk, je maakt vaker fouten en het werk staat je steeds meer tegen. Je ervaart een  dipje in je loopbaan. Nu is het tijd voor onderzoek om je loopbaan weer op de rit te krijgen. 

Reflectie: Je mag gaan onderzoeken wat er op dit moment niet meer klopt in je werk. Waar wringt het? Waar ben je niet meer gelukkig mee? Wat zou je anders willen, wat heb je daarvoor nodig en hoe kom je daar?


Meten – weten - doen

Als je hier serieus mee aan de slag wilt, schrijf je dan in voor het pakket “Kies je loopbaan” van onze PerspectiefAcademie.

Uitgebreide informatie over dit pakket vind je op de volgende bladzijde:

https://perspectiefinzicht.nl/kies-je-loopbaan/

Veel plezier met je onderzoek.  

Jacqueline