Versteende veerkracht
Wat is er aan de hand met mijn veerkracht?
Een jaar geleden rond deze tijd vroegen mensen me nog om gecoacht te worden op timemanagement.
“Ik wil meer doen in minder tijd en wil eigenlijk niets missen.”
We zijn een jaar verder en nu is de vraag:
“Ik voel me gevangen, wat kan ik doen om weer vrijheid te ervaren”.
Huh???? Wat een contrast.
Eerst een teveel aan vrijheid en mogelijkheden en een jaar later een tekort.
In beide gevallen is dat een aanslag op je veerkracht.
“Los het maar op”, zou ik zeggen. Maar hoe??
Persoonlijk loop ik hier ook tegenaan natuurlijk. Eerst reed ik met piepende remmen naar de Yoga om vervolgens “ontspannen” nog dat specifieke boek te lezen voor de opleiding die ik aan het volgen was. En nu zit ik in een opgeruimd huis te Zoomen met mensen die ik anders in levende lijve zag. Mijn sociale contacten zijn tot het minimum beperkt en schilder ik nauwelijks meer omdat ik de inspiratie mis. Nu kan ik echt doen wat ik al langer op mijn lijstje had staan maar toch doe ik het niet.
Herken je dit?
Is jouw leven ook veranderd en doe je niet wat je eigenlijk wel zou willen? Krijg jij ook af en toe een kort lontje omdat je gedwongen wordt in te spelen op ongewenste situaties. Mis je ook je vertrouwde structuren, sociale contacten, uitlaadklep en escapes? Gaat het op je werk ook niet meer zoals eerst en merk je dat je relatie wel een boost kan gebruiken?
Proficiat!
Je veerkracht heeft een deuk opgelopen of zoals een client van me zei: “Mijn veerkracht ben ik helemaal kwijt en lijkt wel versteend. Hoe krijg ik hier weer beweging in?
Wat is emotionele veerkracht eigenlijk?
Emotionele veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress, tegenslag en sterk veranderende omstandigheden. Het gaat om het vermogen om interne en externe mogelijkheden aan te boren om met een probleem om te gaan en de draad weer op te pakken. Emotionele veerkracht is ook het vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden. Je bent in staat om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven, oftewel: ‘terug of op te veren’. Veerkrachtig zijn is een waardevolle eigenschap, want het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en om succesvol de regie in jouw werk en leven te houden.
Kan jou veerkracht een boost gebruiken
om weer positief, strijdbaar en sterk te worden en te blijven in deze moeilijke tijden?
Met 10 tips je veerkracht weer terug
1. Neem Reflectie tijd
Even stilstaan bij hoe je leven er nu uitziet. Gewoon even afstand en waarnemen zonder te oordelen. Hoe voel jij je nu ?
Ik doe dat zo: Ik zet dan mijn gedachten op de “lopende band” voor me. Ik schijf de belangrijkste daarna even op. Daarna bekijk ik wat ik ermee wil doen bijv. bespreekbaar maken, anders organiseren etc.
2. Sta ook stil bij wat er goed gaat
Waar je aandacht aan geeft dat groeit, zo werkt dit in onze hersenen. Dus als je piekert en baalt dan krijgt dit je aandacht.
Help jezelf door bewust te kijken naar wat er wel goed gaat, wat je wel nog hebt en waar je toch nog van kunt genieten. Schrijf het even op dan kun je het nog teruglezen en er bewust aandacht aan te geven.
3. Blijf in beweging
Beweging biedt lichaam en geest letterlijk en figuurlijk ruimte en afleiding. Iets anders zien is ook anders kijken. Er komen nieuwe invloeden binnen. Als je letterlijk beweegt kom je los van wat er vastzit en dat maakt je veerkrachtiger. Maak een ommetje en wissel dit ook eens af. Lees een boek van een onderwerp dat je interesseert.
4. Investeer in goede relaties en deel met anderen
Goede relaties zijn voedend inspirerend en motiverend. Je kunt daarin delen van wat je bezig houdt en samen kijken naar oplossingen.
5. Spreek uit wat je dwarszit
“Maakt van je hart geen moordkuil”. Durf te benoemen waar je last van hebt dat lucht op.
6. Verras jezelf en laat je inspireren
Doe eens iets wat je nog nooit gedaan hebt en zeg eens ja waar je eerst nee op zou zeggen. Laat je verrassen door je kinderen of een leuk online experiment. De culturele sector is ook niet stil blijven zitten.
7. Maak het praktisch
Wat je ook bedenkt is prachtig, maar zonder acties blijft alles zoals het is. Maak je doelen niet te groot. Beter een kleine stap die je kunt zetten dan een grote stap die je niet uitvoert.
8. Zorg goed voor jezelf
Goed eten, goed slapen, bewegen, zingeving en “me-time” zijn de 5 pijlers die zorgen voor het behoud van veerkracht. Maakt niet uit welk doel dat jij je stelt vandaag maar ga ervoor want dit geeft je dag zin.
9. Maak een planning
Mensen die vooruit plannen en anticiperen op veranderingen zijn veerkrachtiger. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Door even de tijd te nemen om te gaan zitten met een notitieboekje kun je al snel een heel eind komen.
10. Blijf lachen
Het is bijna onmogelijk om te lachten als je boos of verdrietig bent. Door te lachen maak je endorfine aan een van de 3 geluk hormonen. Het geeft je veerkracht een boost en zet je aan tot actie. 😊
Ga lekker aan de gang met deze tips !
Wil je er dieper in gaan? Aarzel dan niet om contact op te nemen.