Zin en onzin van vakantie

Het is bijna normaal in onze cultuur om een of meerdere keren op vakantie te gaan.
“Daar zijn we aan toe.” of “Dat hebben we verdiend.” hoor ik de laatste weken bijna dagelijks. 

Ik verbaas me erover hoe verschillend vakanties worden ingevuld. Daar waar de één de 15e keer geniet van een weekje naar Preston Palace gaat de ander afzien in de Oostenrijkse bergen of in Zeeland naar het strand. Mijn oom ging vroeger met de hele familie naar het Gardameer want daar gingen de buren ook naartoe.

Nou ik kan je vertellen: Ik ga dit jaar weer een week naar Swalmen. Lekker chillen in een lemen hutje aan de Swalm. Mijn hoofd leegmaken in de eenvoud van de natuur en aan het stromend water slapen op een bank in de zon. Buiten koken, lezen, niksen. Het is een plek zonder internet en de telefoon blijft in de tas. Mensen kijken me verbaasd aan als ik dit vertel. “Zo primitief?”  “Wel dicht bij huis !!!….” en dan ook nog alleen? Ja, het klopt precies, want ik wil even helemaal op “Uit” en dat is een manier die voor mij werkt. Dat weet ik omdat ik het eerder heb gedaan. 

Waarom gaan we op vakantie?

Vakanties is een aparte periode die wordt besteed aan vrije tijd en ontspanning buiten de gebruikelijke routine. We nemen vrij neemt van ons werk of de dagelijkse verantwoordelijkheden om te ontspannen en deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten meestal in een andere omgeving van thuis.  De Duitse taal heeft hier een prachtig woord voor: “Tapetenwechsel” of te wel “wisselen van behang” of verandering van omgeving. 

Historisch gezien waren vakanties een voorrecht van de rijke elite die het zich kon veroorloven om voor hun plezier te reizen. In de loop van de tijd werd vakantie steeds meer een voorrecht voor iedereen en hebben we er zelfs “recht” op. Tegenwoordig worden vakanties gezien als een middel tot verjonging en recreatie, een manier om de batterij weer op te laden en om te ontsnappen aan de eentonigheid of routine van het dagelijks leven.


Afschakelen en nieuwe herinneringen maken

Een van de belangrijkste doelen van vakantie is te ontspannen en stress te verminderen. Door tijd vrij te nemen van het werk of de dagelijkse verantwoordelijkheden kunnen we ons zelf weer opladen, wat ons mentaal en fysiek welzijn goed doet. Vakanties kunnen ook dienen als katalysator voor persoonlijke groei en zelfontdekking. Door uit onze comfortzone te stappen en nieuwe omgevingen te ervaren, kunnen we waardevolle inzichten verwerven over onszelf en de wereld om ons heen. Bovendien kunnen vakanties de relaties en sociale banden verbeteren door de mogelijkheid te bieden voor quality time met familie en vrienden, waardoor sterkere banden worden bevorderd en blijvende herinneringen worden gecreëerd. 

Aan de andere kant kan het niet nemen van voldoende vakantietijd resulteren in een burn-out, verminderde werktevredenheid en een slechte balans tussen werk en privéleven. Het vinden van de juiste balans tussen werk en vrije tijd is cruciaal voor het behouden van een gezonde en bevredigende levensstijl.

Zijn er ook nadelen?

 Hoewel vakanties vaak als ontspannend en plezierig worden ervaren, kunnen er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Hier zijn enkele mogelijke nadelen van vakanties:

1.  Kosten: Vakanties kunnen duur zijn, vooral als je ver moet reizen, in hotels verblijft, uit eten gaat en deelneemt aan toeristische activiteiten. De kosten kunnen snel oplopen en een aanzienlijke financiële belasting vormen.

2.  Stress van planning: Het plannen van een vakantie kan stressvol zijn. Dit omvat het boeken van vluchten, accommodaties, het regelen van vervoer en het plannen van activiteiten. Deze logistieke uitdagingen kunnen overweldigend zijn.

3.  Tijd en werkonderbreking: Het nemen van vrij van werk kan betekenen dat je achter raakt met je werkzaamheden. Bij terugkomst kan het stressvol zijn om alles in te halen. Daarnaast kan het lastig zijn om collega's of medewerkers achter te laten.

4.  Gezondheidsrisico's: Reizen kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals jetlag, reizigersdiarree, blootstelling aan ziektes en verwondingen. Bovendien kan een verandering in dieet en routine invloed hebben op je welzijn.

5.  Reisvermoeidheid: Langdurige reizen, vooral met vluchten die meerdere tijdzones doorkruisen, kunnen vermoeiend zijn. Dit kan leiden tot jetlag en algemene vermoeidheid, wat de eerste dagen van de vakantie kan beïnvloeden.




6.  Onverwachte problemen: Vakanties kunnen soms te maken krijgen met onverwachte problemen zoals slechte weersomstandigheden, reisvertragingen, verloren bagage, of annuleringen. Dit kan stress en teleurstelling veroorzaken.

7.  Cultuurschok en taalbarrières: In een vreemd land kun je te maken krijgen met een onbekende wetten en gebruiken en met taalbarrières, wat het moeilijk kan maken om je weg te vinden, te communiceren en te genieten van je ervaring.

8.  Thuis en huisdieren: Het achterlaten van je huis en huisdieren kan een uitdaging zijn. Je moet misschien iemand inhuren om voor je huisdieren te zorgen of maatregelen nemen om je huis veilig te houden tijdens je afwezigheid.

9.  Aanpassingsproblemen bij terugkeer: Het kan moeilijk zijn om weer in je dagelijkse routine te komen na een vakantie. Dit staat bekend als de "vakantieblues" en kan gevoelens van desoriëntatie en teleurstelling met zich meebrengen.

De stressgevoelens die bij vakantie kunnen ontstaan zijn voor iedereen anders. Waar de één zijn hand niet voor omdraait is voor de ander een enorme druk. Dit kan nog worden versterkt als jij de enige bent die hier mee worstelt: “Stel je niet aan, dat verbeeld je je maar.” Heb je hier buitensporig veel last van, dan kan het raadzaam zijn hier eens over te komen praten. Als we de oorzaak van de stress vinden, is de oplossing nabij.

Dus?

 Vakanties dienen een veelzijdig doel in de snelle wereld van vandaag, en bieden een broodnodige onderbreking van je dagelijkse routines en verantwoordelijkheden. Door mogelijkheden te bieden voor ontspanning, persoonlijke groei en sociale verbinding, spelen vakanties een cruciale rol bij het bevorderen van welzijn en geluk. 

Daarbij is het wel van belang dat je een evenwicht vindt tussen werk en vrije tijd, zodat je ten volle kunt profiteren van het nemen van vrije tijd. Uiteindelijk kan het begrijpen van de zin en onzin van vakantie je helpen weloverwogen beslissingen te nemen over hoe je je vrije tijd het beste kunt gebruiken voor maximaal plezier en voldoening.

Met dit doel voor ogen is het wel belangrijk dat je een aantal zaken afweegt zodat het doel van de vakantie ook tot z’n recht komt namelijk; lekker ontspannen, nieuwe inzichten opdoen, aandacht voor je naasten, kortom wat jij nodig hebt om je batterij weer op te laden. Dus allereerst: denk er over na wat vakantie jou moet brengen.

Ik maak vaak een mindmap waarin in een aantal thema’s centraal stel.
De belangrijkste thema’s werk ik dat vervolgens uit en dan maak ik de keuze hoelang ik waar naar toe wil en wat ik daar wil gaan doen met welke middelen.
Ik zorg dat ik van tevoren mijn werkzaken heb afgerond zodat ik ook voluit kan genieten van deze tijd en ook kan terugkomen en de draad weer kan oppakken. 

Hier enkele thema’s op een rij.

1.   Periode en duur
2.  Budget
3.  Reisgezelschap
4.  Inhoud
5.  Vervoer
6.  Bagage
7.  Organiseren 


Wat ga jij doen?

Hoe ziet jouw vakantie er dit jaar uit? Laat het me gerust weten. 😊