Persoonlijke groei
Jacqueline Hanssen
Persoonlijke groei
11/17/2022
4 min

Wat je gelooft ben je zelf

11/17/2022
4 min

Hoe krachtig zijn onze overtuigingen eigenlijk?


Mijn vader en zijn broer hadden, naast het runnen van een winkel, een soort plantenkwekerij voor eigen gebruik. Nee, geen wietplantjes, dat was een andere tijd. Ze kweekten Afrikaantjes en Salvia’s uit de zaadjes van de uitgebloeide bloemen uit eigen tuin. Ik herinner me als kind dat dit een heel gedoe was. Zaadjes drogen, uitzaaien in bakken, verpoten in grotere bakken en overplanten in potjes totdat ze krachtig genoeg waren voor in de tuin.  Van september tot mei kregen ze de grootst mogelijke zorg en aandacht en werden ze beschermd tegen kou en vorst. Ik vond dit fascinerend om te zien.

Toen ik zelf groot genoeg was, mocht ik 1 Afrikaantje in een potje uitzoeken. Dat vond ik moeilijk want ze zagen er allemaal hetzelfde uit en ook nog groen en klein. Mijn vader zei: “Kies er maar een uit, want ik weet zeker dat het plantje dat jij uitkiest het grootste en mooiste wordt van allemaal”.  Ik koos er een uit en plantte het stekje op een zonnig plek in de tuin vlak bij de trappen ruim in de aarde. Ik ging iedere dag kijken, gaf het plantje water uit mijn kindergieter en aandacht, veel aandacht. Het plantje groeide en groeide en uiteindelijk kreeg het een prachtig oranje bloemkop en was het  grootste en mooie Afrikaantje van allemaal.

Ik was verrukt, mijn vader had gelijk gekregen, het was me gelukt, ik had het mooiste Afrikaantje gekregen van alle stekjes die ik had kunnen kiezen. De buren kwamen kijken en vroegen hoe me dat was gelukt. Ik had werkelijk geen idee en vroeg het aan mijn vader. Hij zei toen:  “Alles wat je aandacht geeft en liefde, krijg de kans om te groeien”. Natuurlijk moeten de omstandigheden ook kloppen maar daar is ook vaak wat aan te doen.Wat je aandacht geeft, groeit.

Veel van wat we aandacht geven gebeurt onbewust. We hebben veel onbewuste overtuigingen die ons richting geven, soms gewenst maar vaak ook ongewenst. Ooit had een bepaalde gedachtegang misschien wel een kern van waarheid in ons leven, maar hebben we de tijd niet meer genomen om de overtuigingen die daaruit voortkwamen te herzien. Wij zijn veranderd, de tijd is veranderd, of de situatie waarin je iets bent gaan geloven bestaat niet meer. Een van de belangrijkste aspecten van het zelfmanagement is jezelf bewust te maken van wat je aandacht geeft. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Dit heeft alles te maken met de werking van ons brein. Onze zenuwcellen of neuronen zijn informatiedragers in ons neuroplastisch brein. Wanneer deze geactiveerd worden in ons brein, gaan ze ook onmiddellijk verbinding zoeken met elkaar door een netwerk te vormen. Wanneer je dus de juiste aandacht geeft aan je acties, je gevoelens en je gedachten kun je het resultaat positief beïnvloeden. Het omgekeerde is ook waar, overtuigingen, die jij over jezelf koestert kunnen je dus belemmeren of stimuleren.


Welke overtuigingen heb jij?

Een overtuiging is iets waar jij als persoon sterk in gelooft. Ieder mens creëert als het ware een eigen realiteit van het leven door middel van de gedachten en de overtuigingen die we zijn gaan geloven. Sommige overtuigingen hebben een stimulerende werking en anderen werken net belemmerend. Overtuigingen zijn ontstaan in het verleden en vaak al in onze vroege jeugd. Deze zijn vaak tot stand gekomen door je opvoeding, je leefomgeving en cultuur en bijvoorbeeld je vrienden. Overtuigingen hebben invloed op de beeldvorming over jezelf en is vaak de film van je zelfbeeld, die onbewust je keuzes beïnvloed. Hier enkele voorbeelden:

    Kijk, dat heb ik nou weer.

    Ik kan alleen door hard te werken mijn geld verdienen.

    We zijn thuis niet zulke praters dus speechen is niet aan mij besteed.

    Ik kon altijd al makkelijk leren.

    Ik ga altijd uit van mijn eigen kracht.

    Kinderen en werken gaat niet samen.

    Wat ik niet kan, dat leer ik wel.

    Ik ben te oud om nog aan wat nieuws te beginnen.

Overtuigingen kunnen een vertroebeld beeld geven op jouw kernkwaliteiten.  Kernkwaliteiten zijn de zaadjes die jouw eigenheid of wezenskenmerken weergeven. Hoe helderder je deze hebt, hoe duidelijker je ook weet wat je te doen hebt in je relatie, je werk, om je simpelweg om geslaagd te voelen in het leven.


Waar wil jij echt aandacht aan geven?

Maak eens een verlanglijstje waar je diep van binnen naar verlangt. bijv.

    Wil je meer tijd voor jezelf?

    Meer betekenen voor iemand anders?

    Werk dat je raakt?


Welke gedachten / overtuigingen houden je tegen? bijv.

    Dat kan alleen als de kinderen groter zijn.

    Daar heb ik het te druk voor.

    Daar ben ik te oud voor.


Hoe zou je leven eruit zien als je geen last zou hebben van belemmerende gedachten?

    Meer tijd voor jezelf?

    Meer levenskwaliteit?

    Meer levensvreugde?


Inspiratie

Zoek je inspiratie voor je verlanglijstje, doe dan de LevensLandschap scan.
Onderzoek op de volgende link hoe je leven eruit ziet op negen belangrijke levensthema's:

Jouw LevensLandschap
Reacties