Wat wil ik met mijn leven?
Zingeving
Jacqueline Hanssen
Zingeving
10/19/2020
4 min

Wat wil ik met mijn leven?

10/19/2020
4 min

Wat wil ik met mijn leven?

Deze vraag zal iedereen zich van tijd tot tijd stellen.

Wat vind je leuk en waar wil je je tijd aan besteden? Het uiteindelijke doel van je leven is namelijk het ervaren van geluk. En door dingen te doen die jij leuk vindt zul je meer geluk ervaren in je leven. Wat vind jij leuk om te doen, en wat je goed afgaat is vaak het antwoord op deze vraag. Zodra je iets vindt waar je talent voor hebt en ook ontzettend van geniet, heb je een richting gevonden. Dit zou weleens datgene kunnen zijn waarmee jij je leven zin kunt geven.

Tijd voor wat onderzoek?

Waar word je gelukkig van? Welke dingen vind je echt leuk om te doen?

Durf  alles op te schrijven wat in je opkomt.

Misschien vind je het heerlijk om voor anderen de administratie te doen, maar ben je bang dat je hier toch niets mee kunt. Als jij goed bent in administratie en organiseren, en het ook nog eens erg leuk vindt dan is het misschien jouw bestemming om personal organiser te worden?

Schrijf nu op welke dingen je absoluut niet gelukkig maken.

Maak er een uitgebreide lijst van. Als het goed is word je absoluut niet vrolijk van deze oefening.

Als je klaar bent, schrijf dan van ieder punt op de lijst het tegenovergestelde op.

Dit zijn waarschijnlijk de dingen die je juist wél leuk vindt. Heb je een hekel aan kantoorwerk? Dan is het tegenovergestelde, werken in de buitenlucht, misschien wel helemaal jouw ding!

Bekijk eens waar jouw talenten liggen.

Schrijf op in welke dingen jij volgens jezelf goed bent.

Vraag vervolgens ook aan andere mensen in je omgeving naar jouw talenten.

Schrijf alles op wat zij zeggen.

Het kan zijn dat je het in eerste instantie niet mee eens bent met deze mensen. Bedenk echter dat anderen een beter beeld kunnen hebben van jouw talenten dan jij. Wellicht zie jij je eigen talenten niet vanwege bescheidenheid of een laag zelfbeeld. Als meerdere mensen zeggen dat jij geweldig kunt stylen dan heb je misschien wel een nieuw talent ontdekt!

Nu een paar uitdagingen

Stel je eens voor dat je niet kon falen. Alles wat je zou ondernemen zou gegarandeerd een succes zijn. Wat zou je dan het liefste gaan doen? Zou je kiezen voor een andere carrière? Zou je je eigen bedrijf oprichten?

Schrijf het antwoord op deze vraag zo gedetailleerd mogelijk op.

Wellicht weet je precies wat je wilt met je leven, maar durf je niet te dromen omdat je bang bent dat het toch niet lukt.Ieder mens op aarde is uniek. Ieder mens wordt geboren met een uniek pakket aan vaardigheden en eigenschappen. De één is heel sociaal, de ander kan geweldig schrijven. Ieder mens heeft de mogelijkheid gekregen om waarde toe te voegen aan de wereld, om iets te betekenen.

Stel je voor dat het jouw opdracht is om waarde toe te voegen aan deze planeet, op welke manier zou jij dat dan het beste kunnen doen? Hoe kun jij jouw unieke pakket aan talenten, ervaringen en persoonseigenschappen inzetten om mensen, dieren of de aarde gelukkiger, gezonder, comfortabeler, blijer, succesvoller en beter te maken?

Schrijf de antwoorden op.

Als je antwoord hebt gegeven op de bovenstaande vragen dan heb je een aardig beeld ontwikkeld van wat jij wilt met je leven. Je weet wat je leuk vindt, waar je talenten liggen en hoe jij iets zou kunnen bijdragen aan de wereld. Geef jezelf de tijd om even te broeden op deze antwoorden. Praat erover met mensen uit je omgeving, je ouders en je vrienden. Vroeg of laat zal je ontdekken wat je met je leven wilt.       

         

Heb je ontdekt wat je wilt met je leven?
Verspeel dan geen tijd en ga ervoor!

De eerste 8 tips

# 1    Luister naar je gevoel

Wat zegt je eigen gevoel over wat goed en niet goed zit in je leven.

# 2    Leer jezelf kennen

Ken jij jezelf? Ga dit voor jezelf na bijvoorbeeld met bovenstaande vragen.

# 3   Bedenk wat je niet wilt

Voor veel mensen die in deze situatie zitten, is het erg lastig om te bepalen wat ze wél willen. Begin dus simpel: Wat wil je niet? Dit is een goede beginstap.

# 4   Geef jezelf de tijd en de ruimte

Dit zijn belangrijke vragen in het leven van ieder persoon. Gun jezelf de tijd en leer stap voor stap.

# 5   Maak kleine stapjes

Stap voor stap, rustig aan. Geen grote stappen, want dan zal je over bepaalde belangrijke aspecten en persoonlijke eigenschappen heen kijken.

# 6  Denk minder over alles na

Geef jezelf de vrijheid en ga met de flow mee. Doe eens lekker gek en ga los.

# 7   Veroordeel jezelf niet

Het is niet jouw schuld dat je niet lekker in je vel zit. Het is een resultaat van hoe dingen in het leven lopen.

#8   Verander oude gewoontes

Je oude structuur en ritme geven je niet het geluk in het leven waar je naar opzoek bent. Je moet van de gebaande paden wijken om te ontdekken wat je graag wilt doen met jouw leven.

Nog 8 tips

Bij de volgende 8 tips wordt het steeds leuker

# 9   Ontdek waar je blij van wordt

Geluk en blijheid gaan samen. Waar word jij blij van?

# 10   Ga op onderzoek uit

Probeer iets nieuws en ga na of het je bevalt. Verander je omgeving waardoor je nieuwe inzichten kunt krijgen op basis van een ander perspectief.

# 11   Volg cursussen en workshops

Richt je op je eigen creativiteit. Dan kun je je gedacht op iets geheel anders zetten en ontdek je nieuwe hobby’s en dingen waar je goed in bent.

# 12   Ga meer op reis

Je leert jezelf juist kennen wanneer je jezelf onderdompelt in geheel andere culturen, talen, ander eten en andere landschappen

# 13   Leer nieuwe mensen kennen

Verbreed je sociale omgeving door nieuwe mensen te leren kennen.
Andere mensen kunnen dezelfde vragen, problemen of worstelingen hebben en kunnen hun inzichten met je delen.

# 14   Verander van werk

Werk is een groot onderdeel van het leven van mensen. Wanneer je 8 uur per dag iets doet waar je niet blij van wordt, ga dan opzoek naar ander werk. Dit is een lastige, maar noodzakelijke stap.

# 15   Praat erover met anderen

Leer jezelf kennen door wat anderen over je zeggen. Jij ziet jezelf op een bepaalde manier, maar anderen kunnen vanuit hun perspectief geheel nieuwe dingen over je vertellen waar je nog nooit aan had gedacht. Dit is onderdeel van het proces waarin je ontdekt wie je bent en wat je wilt.

# 16   Hulp vragen is geen schande

Vrienden, naasten, je coach of councellor kunnen je helpen in dit proces, maar laat je door niemand vertellen wat je moet doen. Laat je helpen om te groeien en trek je conclusies zelf.

Meer info:  zie deze link.

Reacties