Toe aan een BRuitje?
Vitaliteit en gezondheid
Jacqueline Hanssen
Vitaliteit en gezondheid
07/03/2021
4 min

Toe aan een BRuitje?

07/03/2021
4 min

Uhh, een BRuitje, wat is dat nou weer?

Dit woord ontstond spontaan in een chatberichtje met mijn zus.
We waren met elkaar aan het delen wat we doen om ons brein tot rust te brengen. Gunnen we ons brein een uitje?

Een BRuitje is een uitje voor je brein.

Herken je dit?

  • “Je hebt meer plannen dan ruimte in de agenda.”
  • “Het iedereen naar de zin maken zorgt dat je jezelf vergeet.”
  • “Je wilt even iets voor jezelf doen maar, je komt er niet aan toe.”
  • “Een hyperfocus houdt je vast, omdat iets nu echt af moet.”
  • “Bijna vakantie, dus alles moet wel af.”
  • “Je bent je baan kwijt en wilt snel een nieuw perspectief.”
  • “De studie boeit je niet meer, maar toch verder doorpezen.”

Je brein maakt overuren maar hoe productief ben je nog?

We herkennen het allemaal wel. Je wilt iets afmaken en je afspraken nakomen. Beloofd is beloofd en daarom gaan we door. We vergeten even een pas op de plaats te maken of een korte time-out te nemen. Een minivakantie voor je brein dus. Er nu de brui aan geven door uit ongenoegen er even mee op te houden, of gewoon om jezelf een korte adempauze te gunnen.

Even stoppen is het nieuwe doorgaan.

Gun je brein een korte stop. Even afleiding door wat anders te doen geeft je brein de broodnodige reset. Zodat je weer vanuit een ander perspectief een frisse start kunt maken. Natuurlijk verlangen we zo af en toe naar vakantie of een weekendje weg maar ook een BRuitje door de dag doet wonderen.

Ik heb afgelopen jaar gemerkt dat mijn routine BRuitjes waren verdwenen. Dat was bijvoorbeeld de reistijd in de trein of de auto, waardoor ik even iets anders kon doen. Even een praatje op de gang of bij het koffieautomaat. De pauze samen met collega’s, het uit eten en de borrel in de kroeg. Mijn leven leek alleen nog maar uit Zoom gesprekken en Teams overleggen te bestaan en af een toe een gesprekje op afstand. Eerst was ik er blij mee, ik kreeg zoveel gedaan in al die “extra tijd”. Maar na een aantal maanden merkte ik dat daar echt een maximum aan zat.

Tijd dus om weer te denken aan:

de kracht van een BRuitje.

10 tips om je brein fit te houden

1   Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust zorgt voor lichamelijk en psychisch herstel, zodat je weer vol energie, geconcentreerd en veerkrachtig de dag door kunt komen. Maar bedenk wel dat een actief brein ook afvalstoffen produceert. Een goede nachtrust zorgt voor het afvoeren van deze afvalstoffen.

2   Neem je pauzes serieus

Pauzes lijken tijdverslinders en worden vaak makkelijk overgeslagen. Deze kleine momentjes maken dat je even de boel de boel kunt laten en dat jij je mag richten op iets anders. Even lachen, even delen. Een korte break is een super BRuitje.

3   Zorg voor afwisseling

Het brein kan niet eindeloos doorgaan met steeds hetzelfde. Onze spanningsboog voor eenzelfde activiteit is beperkt. Door af te wisselen breng je variatie in de schakelmomenten van het brein. Bij mijn trainingen gebruikt ik vaak een zogenaamde energizer. Even een mop of een hersenkraker, een bewegingsmoment of gewoon een appeltje schillen.

4   Blijf nieuwsgierig

Routines en structuren zijn super belangrijk om iets voor elkaar te krijgen. Maar teveel hiervan kan het werk saai maken en er ontstaan blinde vlekken. Laat je verrassen en raken door nieuw inzichten dat geeft weer leven in de brouwerij.

5   Tijd voor vakantie

Vakanties, minivakanties of een weekendje weg zijn belangrijk om even af te schakelen en tot rust te komen. Een andere omgeving doet  vaak wonderen. We komen tot rust of krijgen vaak nieuwe ideeën en inzichten. Vaak inspiratie  om weer door te gaan of het net even iets anders te doen.

6   Me-time

Jaren geleden trof ik een vrouw die 2 kruizen in haar agenda had staan zonder dat er iets bijstond. Toen ik iets met haar af wilde spreken zei ze: “deze 2 momenten zijn voor mezelf, lege momenten zonder plan waarin ik alles mag en niks moet”. Me- time is tijd voor jezelf zonder verplichtingen.  Zo ga ik zaterdag vaak een paar uur “zwerven” zonder telefoon en alleen met mezelf.

7   Plan niet te veel, kies ook voor leeg

Onze agenda geeft structuur en overzicht dat is een mooi hulpmiddel om onze afspraken en taken te managen. Prop deze niet vol en laat ook wat lege ruimte over, zodat je wat ruimte hebt om even te reflecteren of zaken op te vangen als het tegen zit.

8   Snoeien is bloeien

Dit kennen we van onze plantjes natuurlijk. De oude blaadjes en knopjes verwijderen en er is weer ruimte voor bloei. Maar hoe zit dit met onze  afspraken, verplichtingen, taken en spullen?

9   Lang leven het overzicht

Weet waar je mee bezig bent en waarom je doet wat je doet. Wat drijft je? Aan wie heb je nu echt verplichtingen? Waar heb je door de jaren heen voor gekozen en is dat nog steeds wat je wilt? Ik schrijf ieder jaar in mijn vakantie op hoe ik wil dat mijn volgend jaar eruit ziet. Ik evalueer mijn leven door terug te blikken en me af te vragen of ik dat nog wil. Dan maak ik maak keuzes en voer deze uit.

10  Vier het leven

Er is iedere dag iets te vieren. Soms iets groots en soms iets kleins.
Neem elke dag een passend moment om te vieren wat er die dag te vieren is.

Ik wens je een hele fijne vakantietijd vol BRuitjes. 😊

Wil je meer doen met je zelf?

Kijk dan eens op de website naar alle mogelijkheden om je zelf te versterken.

Nieuw perspectief door inzicht en groei

Reacties