Ontspanning en plezier
Jacqueline Hanssen
Ontspanning en plezier
07/17/2023
5 min

Vakantietijd moet leuk zijn?

07/17/2023
5 min

Onderdruk dan je negatieve emoties niet!

 Eindelijk vakantie, je bent even verlost van de meeste alledaagse verrichtingen. Heerlijk natuurlijk, maar dan moet het wel leuk zijn, want voor dat je het weet is deze periode weer voorbij. 

Bedenk echter dat je emotionele brein niet met vakantie gaat en ook nooit een periode op uit staat. Emoties maken de agenda niet leeg en boeken geen vlucht naar het buitenland. Nee, ze zijn er gewoon altijd.  Voor de positieve emoties maakt dit niet zoveel uit, die zijn altijd wel welkom, maar hoe gaan we om met negatieve emoties op vakanties? Het liefst zouden we ze diep wegdrukken.


Herken je dit?

  • Ben je eigenlijk zover om de laatste taken af te handelen, dan komt je collega nog met een spoedklus.
  • Alles is klaar voor de reis en dan blijkt het buurmeisje niet voor je huisdier te willen zorgen.
  • Als alles keurig in en op je auto is geladen, dan blijkt je e-bike een platte band te hebben.
  • Klaar om te gaan genieten, maar  je kindje krijgt hoge koorts.
  • Kom je op de plaats van bestemming aan, blijkt het hotel een dubbelboeking te hebben gemaakt.

Zo kan ik nog even doorgaan maar van bovenstaande voorbeelden wordt niemand vrolijk en onze remedie is meestal om deze emoties te onderdrukken, want we hebben immers vakantie en het moet toch leuk zijn?! Dit gebeurt gewoon, maar hoe ga je er nou het beste mee om?

Gevoelens en emoties wegdrukken of aandacht geven?


Emoties en nare gevoelens houden we het liefste buiten de deur. Ze zijn niet welkom en verstoren onze rust. Als een gevoel niet naar buiten kan of mag bewegen, of als het gevoel niet geuit wordt, dan slaat ‘de beweging’ naar binnen. Dan blijft de kracht ervan in het lijf zitten. Dat geeft spanning en wil eruit. Als de spanning te groot wordt, gaat deze vastzitten in je lichaam. Stel je maar eens voor dat je een plastic bal onder water probeert te houden. Hoe harder je drukt, hoe groter de spanning. Laat je de spanning los dan floept die onmiddellijk omhoog. Met emoties is dat net zo. Zolang je deze onderdrukt door weg te lopen van de situatie, te zuchten, te slikken en gewoon maar doorgaan met waar je mee bezig bent, dan lijken de gevoelens er niet meer te zijn. Ze zijn weg uit je onderbewustzijn. Je bent het contact met de gevoelens kwijt, maar ze zitten er nog steeds, alleen heb je dit niet door. Hoe meer en dieper je je gevoelens onder water houdt, hoe meer energie je dit ook kost. Dit heeft effect op je lichaam en je handelen. 


Je wordt bijvoorbeeld prikkelbaar, verliest je flexibiliteit, wat kan leiden tot lichamelijke en mentale klachten. De bekende uitbarstingen op vakanties zijn hier het gevolg van. Je hebt je zo moeten inhouden omdat de vakantie toch leuk moet zijn, en opeens lukt het niet meer. 

Ik herinner me nog een vaarvakantie in Sneek, waar je bij de grotere sluizen mensen (emotie-ramptoeristen) op tuinstoeltjes zag zitten. te genieten van de uitbarstingen van echtparen die ”heerlijk” aan het varen waren. Door de spanningen van het varen in de sluis kwamen vaak de heftigste onderdrukte emoties naar boven.  

Heet ze welkom, ze mogen er zijn.

 

Het is beter om gevoelens en emoties niet weg te drukken. Al je emoties zijn de moeite waard, ze mogen er zijn. Neem ze serieus, zoals een kind dat zeurend om aandacht vraagt. Stop je gevoelens en emoties niet weg maar voel ze, doorleef ze, uit ze. Uit ze in woorden, uit ze met je lijf. Als je blij bent: lach! Als je verdrietig bent: huil! Als je boos bent spreek het uit, de ander merkt het toch wel. Het is voor je lichaam en geest zoveel beter om uiting te geven aan je gevoelens en emoties. 

Doe het op jouw manier en als je emoties toch hoog zijn opgelopen, dan heb ik nog een tip voor je: 

Doe de verbonden breinhouding

Eerst een korte uitleg hoe het verbonden brein werkt, daarna een oefening die je kan doen telkens als je stress ervaart.

We krijgen dagelijks ontelbaar veel indrukken binnen. Ook de vele keuzes waar we voor staan, kunnen stress veroorzaken. Allemaal factoren die enorm veel invloed op ons hebben en die een stressrespons veroorzaken. We voelen ons bedreigt en ervaren vaak een gebrek aan controle. Ons overlevingssysteem gaat op de -aan- stand en we komen niet meer tot rust. Ons stressysteem raakt verstoord.

Het onbewuste brein heeft een ongekende capaciteit: vele malen groter dan het bewuste brein. Zo speelt het onbewuste brein ook een grote rol in de psyche en emoties. Ons onbewuste brein heeft toegang tot al onze ervaringen, ook al herinneren we ze niet meer.

In stress werken de linker- en rechterhersenhelft niet goed samen. Vanuit neurowetenschappelijk onderzoek leren we, dat we enkel in balans kunnen zijn met onszelf en de ander wanneer de verschillende delen van onze hersenen goed samenwerken. We zijn dan verbonden met onszelf en met de ander. We zien elkaar zoals het echt is, dan hebben we een ‘verbonden brein’.

Wanneer ons brein geen goede verbinding heeft, dan is het in stress. Dan werkt ons immuunsysteem niet goed. We kunnen ons moeilijk concentreren. Ook zijn we niet aangenaam voor onszelf en onze omgeving. Met alle gevolgen van dien, zoals gezondheidsproblemen, problemen in relaties, in de familie en op het werk. Stress betekent alle soorten irritatie, angst, ontgoocheling, kwaadheid, maar ook eenzaamheid en isolatie.

 Korte oefening.

  • Je kan deze oefening zittend, staand of liggend doen, telkens wanneer je stress ervaart.
  • Kruis één enkel over de andere enkel, op je gevoel (het maakt niet uit welke enkel bovenaan is).
  • Kruis één pols over de ander pols, op je gevoel. Draai je handpalmen naar elkaar toe. Verstrengel je vingers in elkaar (zoals in bidhouding). Laat je handen ontspannen rusten in je schoot.
  • Indien mogelijk sluit je ogen. Dat kan als je ergens in je eentje bent. Je kan je ook even terugtrekken op de WC als je op je werk last hebt van stress. Als het niet mogelijk is om je ogen te sluiten, bv omdat de stress je overvalt tijdens een vergadering, dan kan je de oefening ook doen met je ogen open.
  • Concentreer je op de stress of op de situatie die je stress geeft (liefst met gesloten ogen, indien dat niet mogelijk is met open ogen). Besef dat de stress in het begin groter kan worden. Daarna wordt die getransformeerd in een gevoel van rust en niet meer gehecht zijn aan de situatie. Neem de tijd die je nodig hebt totdat je de rust ervaart. (Heerlijk)
  • Maak je handen en voeten los. Zet je 2 voeten naast elkaar op de grond en hou je vingertoppen tegen elkaar gedurende 10 seconden. Dit doe je om de verandering te fixeren.
  • Als je dit doet met open ogen is het een onopvallende oefening die je overal kunt doen.


Ik wens je een heel fijne vakantietijd

Jacquelne Hanssen

 



Reacties